ReaLife's Archiver

木偶 發表於 2016-12-22 11:52

戒!!!!

[i=s] 本帖最後由 木偶 於 2016-12-22 11:54 編輯 [/i]

SY多年, 一直覺得係生理需要, 無諗過要全戒,
認為只要唔好過度就可以, 不過點為之唔過? 無答案.
過去平均隔日一次, 有時密多小小.
近年YY又多左, 亦開始有病徵s, 睇左好多醫生檢查, 基本上無問題令我更煩惱.
曾經懷疑同SY有關, 有試過偶爾暫停1星期或1個月,
期間仍有睇AV,YY...唔射, 好似有D幫助又好似無.

直到前幾日睇到新聞訪問, 過黎睇下. 多謝壇主!:handshake
心態已經改變左好多, 已經完全delete晒所有黃色野.
戒SY應該問題不大, 戒YY可能有D難度, 不竟已經入腦多年.
仲睇緊"戒為良藥", 之後會有興趣研究佛教/道教.

永離六道 發表於 2016-12-22 22:30

大家一齊加油
上高登的時候謹記不要開明顯是J圖的POST, 破戒與否, 一念之間
想睇AV J圖既時候諗下打完果種後悔既感覺
加油!

noj1314 發表於 2016-12-22 22:52

加油,戒為良藥係戒J必睇既神書

木偶 發表於 2016-12-23 01:18

我覺得無健康既身體, 幾長命幾有錢都無用, 快D死好過.
如果只係戒左喱個習慣就可以換黎以後健康好多既生活, 絕對值得!
希望多D人正視自己身體問題, 因為病徵只會越來越多,
唔好以為自己"正常"唔會有事... 我以前都覺得自己好健康好正常架!
要戒就要狠D, 大家為健康人生努力加油!

clark 發表於 2016-12-24 19:52

我同你好似呀巴打
不過我上個禮拜第一次開始戒
琴日就已經破左功 down左成日
決定再黎過 好想今次成功

824651379 發表於 2016-12-24 22:53

加油!!

木偶 發表於 2017-1-19 23:03

剛剛順利過左一個月, 會繼續落去.
有小小擔心之後會出現所講既遺精現象, 真係一定會出現?!
因為咁大個人都只係試過1-2次, 有D人仲話會頻遺, 好似好得人驚咁.
已經睇左90季"戒為良藥", 真係奇書!

突然間好想自己係一間中/小學校校長,
我會搵一男一女老師或請社工幫手, 叫佢地睇左"戒為良藥",
分開男女學生講一兩堂, 之後再協助有需要既學生,
同埋做一個不記名survey eg. 有無手淫習慣? 已經幾耐? 平均次數?...
將報告遞上教育局(?), 搵人開會研究, 希望可以令全港學校都"做D野".
其實都唔係需要做好多野, 等D學生知道"有D咁既事"就得,
唔好無知地影響左一生或醫錯方向"死"得不明不白.

別忘初衷 發表於 2017-12-5 02:49

[quote]剛剛順利過左一個月, 會繼續落去.
有小小擔心之後會出現所講既遺精現象, 真係一定會出現?!
因為咁大個人都 ...
[size=2][color=#999999]木偶 發表於 2017-1-19 23:03[/color] [url=http://www.noj1314.258club.com/redirect.php?goto=findpost&pid=6245&ptid=2626][img]http://www.noj1314.258club.com/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

計劃成功了嗎?

頁: [1]