免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
ching, 我只是 慢慢減食, 之後直到長期保持到 每日只吃 1.5餐
一次過斷, 要靠庇谷粉 保護脾胃打底 ...
升降出入 發表於 2018-7-1 16:55

我有減食 最近呢個月都係1日1餐 最多間唔中食2餐
我依加最大問題係太得閒 成日想食野黎填充d 時間
反而唔係因為肚餓

另外想我清水斷食 我覺得效果會比較好
同埋網上睇到d 人斷21日都無事
我諗我覺得身體真係頂唔順果陣就會食返野 所以應該唔會有事
不過依加都至少要斷食3日先

Day198

完全 庇谷 真係要學, 我有練功都唔敢去咁盡

完全 庇谷 真係要學, 我有練功都唔敢去咁盡
升降出入 發表於 2018-7-1 21:09

我都睇過好多斷食既文章先去斷食
我如果身體有好大既變化就會停止 例如突然瘦好多同埋身體應付唔到
同埋我之前都試過幾次1-3日既水斷食 我覺得身體都無問題
反而頭腦仲清晰左
所以我覺得唔會有事

虛靜為保

day228

Day  239
之前幾天斷食了一天半 , 我認為我能做得更好
希望明天斷食能達到3天

Day0
不小心看到一些文章 沒有及時離開 破戒了
我認為自己自制力不足是因為當日食太多了 , 平日都只是食1-2餐,晚上少食,而當日食了三餐,晚上還食很多
而且當時我心裡還追求淫慾
我懺悔了 並發願不再邪淫 並希望斷除淫念

Day1
破戒令我知道自己的想法是錯了
我當時還追求淫慾 而這個想法只會越來越強
所以最終還是會破戒
現在我希望斷除淫念 因此當念頭來的時候就下意識斷念 不跟隨
所以念頭會較易控制

別忘初衷兄弟加油!
我自從戒色後就出現左心悸,主要係晚上訓覺果時同埋食完飯之後,睇過心臟科,做過幾次心電圖同埋驗左甲狀腺都無野,我係度諗係咪戒斷反應,不過已經一年幾了,可能係神經症,要戒番幾年先有望恢復

別忘初衷兄弟加油!
我自從戒色後就出現左心悸,主要係晚上訓覺果時同埋食完飯之後,睇過心臟科,做過幾次 ...
fmlaw1990 發表於 2018-8-17 08:45

建議先看中醫 ,
還有戒茶 咖啡 冷飲等刺激神經的飲料
如果想快點康復 建議多做對身心有益的事
例如食素
建議多行善 因為我相信世上有因果
多行善會令你身體康復有幫助
建議可看太上感應篇 了凡四訓
這都是關於因果的書籍
網上有免費的pdf 白話版可觀看 內容和文字都很淺白易明

Day8

Day1
破戒令我知道自己的想法是錯了
我當時還追求淫慾 而這個想法只會越來越強
所以最終還是會破戒
現在 ...
別忘初衷 發表於 2018-8-14 18:17

過來上 氣功班, 好多戒友一齊練, 一星期一堂免費

過來上 氣功班, 好多戒友一齊練, 一星期一堂免費
升降出入 發表於 2018-8-24 15:48

唔想見人, 有興趣再搵你

回復 174# 別忘初衷
加油呀 ching, 若有其人想加入都可以
近期來加入多左小小人, 我地都係康文署 book房, 等同冇比錢咁濟

Day16
增加了每天拜佛21 篇
目的是減低自己傲慢心 和 增加自己的恭敬心 和對人的平等心
和對佛法的信心 這樣可以令我更信因果 因此因不想受邪淫惡報而不做邪淫的行為

我都忘了看戒為良藥 我記得破戒的時候都忘記了斷念這回事
看到不良的文章沒有即時斷念 而且還繼續看 以為自己定力很強

記得戒為良藥作者提過 戒色沒到死的一天都末算成功

我們很容易被外界帶動到我們的念頭 一不小心看了不良的資訊如果沒有及時關掉和斷念就很容易引發更多念頭 這時候就很難控制到自己 最後破戒

所以我現在開始每天都看至少一篇戒為良藥
我記得在接觸戒色文章之前我一直都在破戒循環内
而戒為良藥我認為是很好的戒色文章 而且方便觀看 可以每季順序看
可以很有系統地成功戒色

就如以下邏輯
看戒色文章>明白破戒原因和去掉錯誤觀念(如手淫無害論)>找到有用的戒色方法(如念起即斷) >戒色日數增加

而且從破戒中找到破戒原因 並改善 能令你戒得越來越好

希望你們都跟從這個方法 每天看至少一篇戒為良藥
而且要深入理解 不要隨便看過就算
理解後還要做到

Day21

day28

day28

看了白話的地藏經 發現我有一些能獲得很大功德和福報而我又能做到的修行
覺得很有意思

day34